Gwyneth Paltrow nie tylko od dawna sama stosuje dietę bezglutenową, ale też intensywnie promuje ją wśród swoich fanów. Gwiazda, która poza aktorstwem zajmuje się też promowaniem zdrowego trybu życia i pisaniem na ten temat, wydała książkę z bezglutenowymi przepisami. W książce "It's All Good" znajdziecie przepisy na takie dania, jak bezglutenowe gofry z dyni i bananów, cytrynowe placki z ricotty oraz wiele innych potraw dla wegan, wegetarian i mięsożerców. Większość z nich znalazła się również na stronie gwiazdy - w internetowym serwisie Goop!

Co o diecie bezglutenowej sądzi ekspert? 

Dieta bezglutenowa jest zdrowa jedynie w przypadku osób chorujących na celiakię i cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten. Eliminacji podlega większość produktów węglowodanowych, będących źródłem cennych składników odżywczych. Osoby zmuszone do jej stosowania z powodów zdrowotnych, muszą ściśle kontrolować jej skład, a niedobory uzupełniać zdrowymi zamiennikami. U osób zdrowych taka dieta może powodować niekorzystne efekty – niedobory witamin, żelaza, cynku, a czasami wapnia. To może skutkować rozwojem anemii czy osteoporozy. Decydując się na ten model żywienia, należy dokładnie zapoznać się z zasadami, najlepiej zgłosić się do specjalisty, który na podstawie wywiadu pomoże wypracować nowe nawyki żywieniowe - mówi Katarzyna Uścińska, dietetyk w warszawskiej Klinice Demeter.

Zobaczcie, co warto jeść będąc na diecie bezglutenowej >>>